Βρίσκεστε εδώ: ΠαθήσειςΥπογονιμότητα - ΑνδρολογίαΣτυτική Δυσλειτουργία

Στυτική Δυσλειτουργία

Ως Στυτική Δυσλειτουργία ορίζεται η επαναλαμβανόμενη αδυναμία έναρξης και διατήρησης της ΣΤΥΣΗΣ του πέους, επαρκής για διείσδυση και ικανής για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής. Σε κάθε άνδρα μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή να μην μπορεί να αποδώσει όπως η περίσταση το απαιτεί και αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό άγχος, σε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή σε κούραση. Σίγουρα αυτό εάν συμβεί μόνο για μια φόρα δεν αποτελεί πρόβλημα. Αν όμως η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται – δηλ. περισσότερο από τις μισές φορές που γίνεται προσπάθεια ερωτικής επαφής τότε το θέμα είναι διαφορετικό.

Η Στυτική Δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση που προσβάλλει άντρες όλων των ηλικιών . Σήμερα εκτιμάται ότι περισσότερο από 150 εκατομμύρια άντρες παγκοσμίως έχουν κάποιου βαθμού (μικρή, μεσαία, σοβαρή) Στυτική Δυσλειτουργία.Το πρόβλημα γίνεται συχνότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες και από μια πρόσφατη μελέτη στην Ευρώπη, περίπου 25% από τους άντρες ηλικίας 50-55 ετών και 60% των ανδρών 70-77 ετών παρουσιάζουν κάποιο βαθμό Στυτική Δυσλειτουργία.

Όσον αφορά τα αίτια της Στυτική Δυσλειτουργίας, αυτά χωρίζονται σε ψυχογενή, οργανικά και μικτά. Τα πιο σοβαρά ψυχογενη αίτια είναι το στρες και η κατάθλιψη ενώ στα οργανικά συμπεριλαμβάνονται τα νευρογενή , τα ορμονικά και τα αγγειακά αίτια. Επίσης υπάρχουν πολλά φάρμακα (ηρεμιστικά,αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασιακά και άλλα ) που η χρήση τους σχετίζεται με την Στυτική Δυσλειτουργία.

Πολλά λοιπόν τα αίτια και συχνό το πρόβλημα, αλλά και συχνή η άρνηση του άντρα να το αναγνωρίσει και να το αντιμετωπίσει. Σήμερα μέσων των ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων στο τομέα της ανδρολογίας, σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και αντιμετώπισης της Στυτική Δυσλειτουργίας. Στις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνονται: η ψυχολογική υποστήριξη –ψυχοθεραπεία, φαρμακα από του στόματος ( per os), φαρμακα που χορηγούνται υπο την μορφή των ενδοπεικών ενέσεων και η χειρουργική θεραπεία. Εκτός από τα φάρμακα που χορηγούνται υπό την μορφή των ενδοπεικών ενέσεων, το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκαν ραγδαία και τα σκευάσματα για per os (από του στόματος ) χρήση.

Μετά από όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι η από του στόματος θεραπεία άνοιξε νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση των στυτικών προβλημάτων:

1. Εδωσε την δυνατότητα θεραπευτικής προσέγγισης σε μεγαλύτερο φάσμα ιατρών (ανεξαρτήτως ειδικότητας ) με αποτέλεσμα την εξάπλωση της γνώσης και απέδειξε ότι τα στυτικά προβλήματα έχουν θεραπευτικές λύσεις στην κλασσική ιατρική.

2. Τώρα πολύ περισσότεροι άνδρες με πρόβλημα φτάνουν στον ειδικό ιατρό, διότι ενημερώνονται από τον οικογενειακό τους ιατρό για το πρόβλημα, το οποίο παλαιότερα παρέμενε στα πλαίσια της φοβίας αποκάλυψης του.

Καθώς οι βιοχημικοί μηχανισμοί της στύσης γίνονται όλο και περισσότερο κατανοητοί, σίγουρα νέα σκευάσματα για θεραπεία από το στόμα είναι πιθανό να διατεθούν σύντομα στην αγορά.

 

Κύλιση στην Αρχή