Βρίσκεστε εδώ: ΠαθήσειςΥπογονιμότητα - ΑνδρολογίαΠρόωρη Εκσπερμάτιση

Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή των δυσλειτουργιών της εκσπερμάτισης και εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των ανδρών. Ορίζεται ως η μη ικανότητα του άντρα να ελέγχει ο ίδιος την εκσπερμάτισή του με αποτέλεσμα να εκσπερματίζει χωρίς τη θέλησή του, με ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό, πριν, κατά τη διάρκεια, ή σχεδόν αμέσως μετά τη διείσδυση και πριν το επιθυμήσει ο ίδιος.

Η σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ανδρών όπως επίσης και τις σχέσεις στα ζευγάρια. Αποτελεί μια κατάσταση η οποία προκαλεί σημαντικό άγχος και αμηχανία στον άνδρα και μπορεί να είναι αιτία σημαντικών αναταράξεων στις σχέσεις με τη σύντροφο, επηρεάζοντας αρνητικά τις σεξουαλικές σχέσεις. Η σύντροφος φαίνεται να δυσφορεί πολύ περισσότερο σε αυτή τη διαταραχή από ότι σε άλλες διαταραχές της στύσης, γιατί αισθάνεται ότι ο άνδρας τη θέλει μόνο για να ικανοποιήσει τον εαυτό του.

Το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή / και θεραπεία συμπεριφοράς.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει κυρίως την χορήγηση :
•    ουσιών που συνήθως δίνονται για την αντικαταθλιπτική τους δράση (εκλεκτικών αναστολέων της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης)
•    τοπικών αναισθητικών φαρμάκων.

Οι θεραπείες συμπεριφοράς περιλαμβάνουν κυρίως :
•    την τεχνική διακοπής/έναρξης (stop/start) της σεξουαλικής επαφής
•    την τεχνική διακοπής της επαφής και συμπίεσης της βαλάνου (stop/squeeze).

Κύλιση στην Αρχή