Βρίσκεστε εδώ: ΠαθήσειςΣυχνές ΠαθήσειςΥδροκήλη

Υδροκήλη

Τι είναι

Υδροκήλη είναι η διόγκωση του οσχέου (του σάκου δηλαδή μέσα στον οποίο βρίσκονται οι όρχεις), λόγω της συγκέντρωσης υγρού στο χώρο μεταξύ των δυο στρωμάτων του περιβλήματος του όρχι του λεγόμενου ιδίως ελυτροειδούς. Ο όρχις εκτοπίζεται προς τα πίσω και κάτω.

Πού οφείλεται

Όταν δεν ανευρίσκεται κανένα συγκεκριμένο αίτιο, η υδροκήλη ονομάζεται ιδιοπαθής μορφή. Η δευτεροπαθής ειναι η υδροκήλη η οποία είναι αντιδραστική εκδήλωση σε οποιαδήποτε πάθηση των όρχεων και της επιδιδυμίτιδας (π.χ. κακώσεις, φλεγμονές, μετά από ακτινοβολία στην περιοχή, μετά από χειρουργείο στην ανατομική περιοχή, καρκίνος των όρχεων, κ.ά.).

Συμπτώματα

Διαπιστώνεται διόγκωση του όσχεου συνήθως από τον ασθενή ή τον ερωτικό σύντροφο.Η διόγκωση του οσχέου-συλλογή του υγρού είναι προοδευτική και ανώδυνη. Το δέρμα του οσχέου είναι φυσιολογικό, χωρίς σημεία φλεγμονής.

Ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει ήπιο αίσθημα βάρους ή άλγος κατά το περπάτημα ή την όρθια στάση. Συχνά όταν η υδροκήλη είναι μεγάλων διαστάσεων υπάρχει δυσκολία του ασθενούς να φέρει σε πέρας τις καθημερινές δραστηριότητές του ή ακόμη και να έρθει σε καθιστή θέση.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται εύκολα με την κλινική εξέταση και τη χρήση εξεταστικού φακού (διαφανοσκόπηση). Το υπερηχογράφημα του οσχέου επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του όρχι, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατον να ψηλαφηθεί.

Είναι σημαντικό να εξετάζεται ο όρχις για πιθανή κακοήθεια, τόσο υπερηχοτομογραφικά  όσο και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ύπαρξη καρκίνου στον όρχι, ο ουρολόγος μπορεί να αναρροφήσει το υγρό με βελόνα έτσι ώστε να γίνει κυτταρολογική εξέταση για κακοήθη κύτταρα και να μπορέσει να ψηλαφήσει καλύτερα τον όρχι. Αν η υπόνοια καρκίνου είναι ισχυρή, ο ουρολόγος μπορεί να ζητήσει τον έλεγχο καρκινικών δεικτών στο αίμα του ασθενή (aFP, LDH, βHCG)

Θεραπεία

  • Παρακέντηση της υδροκήλης
    Αποτελεί προσωρινή λύση, ανακουφίζει πρόσκαιρα, το υγρό συσσωρεύεται και πάλι σε μικρό χρονικό διάστημα. Γίνεται όταν υπάρχουν διαγνωστικές αμφιβολίες που έχουν σχέση με την κατάσταση του όρχεως και των επιδιδυμίδων.
  • Χειρουργική επέμβαση-πλαστική αποκατάσταση της υδροκήλης
    Είναι η μόνη ριζική θεραπεία. Διενεργείται διάνοιξη της κοιλότητας που περιέχει το υγρό και κένωση αυτής. Έπειτα ακολουθεί εκτομή ή αναστροφή του τοιχώματος της κοιλότητας, ουσιαστικά καταργώντας την. Η επέμβαση γίνεται με γενική ή ραχιαία αναισθησία, τομή επάνω στο όσχεο και ο και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική, συνήθως την επόμενη ημέρα.
Κύλιση στην Αρχή