Βρίσκεστε εδώ: ΠαθήσειςΣυχνές ΠαθήσειςΟξυτενή Κονδυλώματα

Οξυτενή Κονδυλώματα

Πρόκειται για εξωφυτικά μορφώματα που βλαστάνουν στη γεννητική και περιγεννητική χώρα. Συχνότερα προσβάλλεται η βάλανος του πέους και η ακροποσθία. Τα κονδυλώματα (warts) γνωρίζουν ιδιαίτερη αύξηση της συχνότητάς τους τα τελευταία χρόνια. Το άτομο συνήθως παρατηρεί την εμφάνιση μικρών “ελιών” πάνω στο πέος, σε σημεία που δεν υπήρχαν προηγουμένως.

                                                                                    

 

Σπάνια οι αλλοιώσεις φλεγμαίνουν ή προκαλούν πόνο. Άλλες θέσεις όπου μπορεί να βλαστήσουν κονδυλώματα είναι το όσχεο, η κατώτερη κοιλιά, το εσωτερικό των μηρών και ο πρωκτός με τη γύρω περιοχή. Επίσης ειναι δυνατόν να εμφανιστούν στο έξω στόμιο της ουρήθρας ή σπανιότερα στην υπόλοιπη ουρήθρα.

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος (human papilloma virus, HPV) τύποι 6 και 11. Τα στελέχη του HPV 16 και 18 έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του πέους στον άνδρα και του τραχήλου της μήτρας στη γυναίκα, οπότε συνιστάται παρακολούθηση με επισκόπηση και τεστ Παπανικολάου. Ο ιός μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή με ερωτικό σύντροφο προσβεβλημένο από τον ιό. Ο λανθάνων χρόνος από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωση της νόσου κυμαίνεται από 1 έως 6 μήνες. Η συστηματική χρήση προφυλακτικού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Η διάγνωση στηρίζεται στην παρατήρηση των βλαβών. Σε μεγάλες βλάβες ο Ουρολόγος θα πρέπει να φροντίζει για τον αποκλεισμό καρκίνου του πέους. Μικρές αλλοιώσεις είναι δυνατόν να υποστραφούν από μόνες τους σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Ωστόσο, για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου στους εκάστοτε συντρόφους συνιστάται η άμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων. Η ασφαλέστερη μέθοδος θεραπείας είναι ο ηλεκτροκαυτηριασμός (διαθερμοπηξία). Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και τα ποσοστά υποτροπής μικρά, γύρω στο 20%. Άλλες μέθοδοι είναι η κρυοπηξία, η φωτοπηξία με laser CO2 καθώς και η χειρουργική εκτομή, όταν η  βλάβη είναι μεγάλη ή ύποπτη για κακοήθεια.

Κύλιση στην Αρχή