Βρίσκεστε εδώ: ΠαθήσειςΣυχνές ΠαθήσειςΦίμωση

Φίμωση

Τί είναι;

Πρόκειται για την αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου (της κεφαλής του πέους δηλαδή), λόγω σχηματισμού ενός δακτυλίου στο δέρμα (ακροποσθία) που την περιβάλλει. Το δέρμα λοιπόν που περιβάλλει τη βάλανο δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω.

Όταν αύτο γίνει με σχετικά  βίαιο τρόπο τότε δεν είναι δυνατό να επανέλθει στη θέση του, κατάσταση που ονομάζεται παραφίμωση.

Μια παραμελημένη παραφίμωση είναι δυνατόν να δημιουργήσει νέκρωση του δέρματος του πέους και  έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Ποια είναι τα αίτια και οι συνέπειες;

Σε ενήλικες

Όσον αφορά τον ενήλικα άνδρα, η φίμωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονώδους κατάστασης όπως είναι η βαλανοποσθίτιδα, ή ακόμα εκδήλωση μιας συστηματικής πάθησης όπως είναι ο διαβήτης. Η φίμωση μπορεί να εμποδίζει την ούρηση, με αποτέλεσμα τη στάση των ούρων ακόμα και την νεφρική ανεπάρκεια από χρόνια απόφραξη, εικόνα που μπορεί κανείς να συναντήσει σε παραμελημένους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Η φίμωση στον ενήλικα είναι δυνατόν να είναι αιτία υπογονιμότητας αφού εμποδίζει την εύκολη έξοδο του σπέρματος.


Σε παιδιά

Στα αγόρια κάτω του τριών ετών σπάνια παρατηρείται αληθινή φίμωση και ο σχετικά στενός δακτύλιος της ακροποσθίας βαθμιαία διευρύνεται, ώστε μέχρι την ηλικία των τριών να μπορεί να αποκαλυφθεί φυσιολογικά η βάλανος.

Το τράβηγμα του δέρματος (ακροποσθίας) του πέους προς τα πίσω ώστε να αποκαλυφτεί η βάλανος, πιστεύοντας ότι έτσι πραγματοποιείται μηχανική διεύρυνση του δακτυλίου αντενδείκνειται. Αυτός όμως ο χειρισμός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προκαλεί μικροτραυματισμούς και ρήξεις του δέρματος γύρω από τον δακτύλιο, ενώ ο οργανισμός κατά την επούλωση αυτών των μικροτραυματισμών δημιουργεί ουλές που έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω στένωση του δακτυλίου και ίσως, προκαλώντας φίμωση εκεί που δεν υπήρχε.

Πολλές φορές στο παιδί με φίμωση μπορεί να παρουσιασθεί φλεγμονή του δέρματος που περιβάλλει την βάλανο και εμφανίζεται με ερυθρότητα στο δέρμα όπως επίσης κνησμό (φαγούρα) και ενίοτε εμφάνιση πυώδους υγρού απο το πέος, σ'αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούμε, οπωσδήποτε σε ουρολόγο.

Σε δύο περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα το πρόβλημα της φίμωσης, όταν προκαλεί δυσχέρεια ούρησης και όταν σε βρέφος ηλικίας 3-6 μηνών παρουσιάζονται υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Όταν δεν συντρέχει κάποιος   από αυτούς  τούς δύο λόγους, θα πρέπει η επέμβαση να αναβάλλεται μέχρι το παιδί να μεγαλώσει και να μπορεί να λάβει τοπική αναισθησία.

Μία κατάσταση η οποία συχνά συγχέεται με την περιτομή είναι οι συμφύσεις βαλάνου - κεφαλής του πέους.

                        

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της φίμωσης, γίνεται με χειρουργική επέμβαση, την περιτομή. Η περιτομή θεωρείται τεχνικά απλή επέμβαση και συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στον ενήλικα άνδρα και τα μεγάλα παιδιά . Μετά την περιτομή με τοπική αναισθησία το παιδί η ο άνδρας μπορεί να φύγει και να πάει σπίτι ή το πολύ να παραμείνει μία ημέρα, ενώ η επούλωση του τραύματος είναι πλήρης εντός το πολύ 10 ημερών.

Βραχύς χαλινός

Δεν θα πρέπει να συγχέουμε την φίμωση, με τον βραχύ χαλινό, κατάσταση κατα την οποία ο χαληνός μία μεμβράνη που συνδέει το δέρμα του πέους (ακροποσθία) με την βάλανο ακριβώς κάτω απο την ουρήθρα, είναι πιο κοντός από όσο πρέπει με αποτέλεσμα να επιτρέπει μεν την αποκάλυψη της βαλάνου, αλλά να εμποδίζει τη στύση και μάλιστα να προκαλεί πόνο κατά την διάρκεια της επαφής και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνεται πλαστική αποκατάσταση του χαλινού, η οποία ειναι μια μικροεπέμβαση που γίνεται με διαθερμία ή με την κλασσική χειρουργική μέθοδο.

Υπάρχει η πιθανότητα ρήξης του χαλινού (σχίσιμο) με αιμορραγία, που αρκετές φορές χρειάζεται συρραφή του τραύματος.

 

Κύλιση στην Αρχή